Hort escolar

L’hort escolar

Enguany continuem amb el nostre projecte d’hort escolar ecològic. Els alumnes de segon faran un taller d’hort ecològic. Cada dijous a la tarda, un grup d’alumnes d’aquest curs, de forma rotatòria, s’encarregarà de plantar, regar, treure les males herbes… en definitiva, de seguir tot el procés des de preparar la terra fins a la recollida de la collita. A partir d’aquesta activitat, treballarem objectius de moltes de les àrees curriculars, des de català, matemàtiques, medi natural…

Ara ja el tenim a punt i aviat farem la nostra primera plantada de productes.

Què és?

L’agricultura ecològica és una pràctica agrícola que no preveu l’ús de productes químics de síntesi, com per exemple els fertilitzants químics, els pesticides i les fitohormones.
Un hort ecològic té com a finalitat aconseguir els productes de forma natural sense trencar l’equilibri amb la natura, essent al màxim respectuosos amb el medi ambient.

Treballem a partir d’un concepte sovint diferent del que tenim dels horts més o menys convencionals, fem un hort ecològic amb el que tot això implica. Partint de la definició anterior la seva pràctica utilitza mètodes de conreu específics tenint en compte les relacions entre tots els elements vius i ambientals de l’espai on cultivem, amb la finalitat de produir aliments sans, augmentar la biodiversitat i protegir el medi ambient i la salut de les persones.

L’hort és un espai on la natura ha de tenir la màxima expressió: amb la terra, les plantes, els animals que hi viuen o ens visiten i l’entorn amb els seus condicionants de llum, temperatura i humitat. A poc a poc l’espai que condicionem i conreem adquireix una entitat superior, diversa, complexa i vital, serà com un petit ecosistema que podrem contemplar, estudiar, gaudir i obtenir-ne uns aliments sans i naturals.

COM TREBALLEM?

El projecte de l’hort ecològic va adreçat al curs de segon de Primària. Dins del seu horari lectiu hi ha una tarda de tallers, en la que un dels tallers que realitzem és el de l’hort ecològic. Es tracta d’un projecte interdisciplinar amb el que volem treballar objectius i continguts de les diferents àrees d’aprenentatge, a través d’una activitat, vivencial i participativa.

Els principals objectius generals a treballar amb aquest projecte són:

· Promoure l’educació ambiental.
· Aconseguir una millor relació amb l’entorn.
· Iniciar-se a les tasques agrícoles i les tècniques de cultiu.
· Establir i valorar les relacions entre el medi natural i les activitats humanes.
. Facilitar l’adquisició d’hàbits i actituds saludables i sostenibles.
· Comprendre els cicles biològics de les plantes, la matèria i l’energia.
· Realitzar treballs pràctics i adquirir coneixement del funcionament de l’hort i de la cura de les plantes.
· Conèixer i fer servir les eines útils per treballar l’hort.

A més d’objectius generals hi ha tot un seguit d’objectius més concrets relacionats amb cada una de les àrees d’aprenentatge.

QUINES PASSES SEGUIM?

1.En primer lloc vàrem preparar la terra. i quan va ser el moment oportú varem plantar els productes que volíem cultivar.

2. Després varem plantar els productes que volíem cultivar.
                                                          
3. Després l’hem estat cuidant i regant durant moltes setmanes.

4. Les verdures ja han crescut força.

               

5. I ja podem fer la collita!!!!!!

                                      
6. Finalment, hem muntat el nostre mercat ecològic per vendre els nostres productes.