Escoles + sostenibles
A l’escola hem creat l’espai de “natura viva”, un espai des d’on ja fa  uns quants anys es fan projectes relacionats amb la conservació del medi ambient, amb el respecte per la natura, amb la necessitat de l’estalvi d’energia i la utilització d’energies renovables…
És un projecte transversal on hi participen tots els cursos de primària. Cada curs es dedica a treballar un aspecte  relacionat amb el medi ambient i la natura. Els infants de primer treballen el compostatge, els de segon  l’hort, tercer i quart fan el projecte del jardí vertical i els nens i nenes de 5è i 6è treballen projectes relacionats amb les energies renobables.

L’hort escolar

Enguany continuem amb el nostre projecte d’hort escolar ecològic. Els nens i nenes de segon fan el projecte de l’hort ecològic.  S’encarreguen de plantar, regar, treure les males herbes… en definitiva, de seguir tot el procés que va des de preparar la terra fins a la recollida de la collita. A partir d’aquesta activitat, treballarem objectius de moltes de les àrees curriculars, des de català, matemàtiques, medi natural…

 

Què és?

L’agricultura ecològica és una pràctica agrícola que no preveu l’ús de productes químics de síntesi, com per exemple els fertilitzants químics, els pesticides i les fitohormones.
Un hort ecològic té com a finalitat aconseguir els productes de forma natural sense trencar l’equilibri amb la natura, essent al màxim respectuosos amb el medi ambient.

Treballem a partir d’un concepte sovint diferent del que tenim dels horts més o menys convencionals, fem un hort ecològic amb el que tot això implica. Partint de la definició anterior la seva pràctica utilitza mètodes de conreu específics tenint en compte les relacions entre tots els elements vius i ambientals de l’espai on cultivem, amb la finalitat de produir aliments sans, augmentar la biodiversitat i protegir el medi ambient i la salut de les persones.

L’hort és un espai on la natura ha de tenir la màxima expressió: amb la terra, les plantes, els animals que hi viuen o ens visiten i l’entorn amb els seus condicionants de llum, temperatura i humitat. A poc a poc l’espai que condicionem i conreem adquireix una entitat superior, diversa, complexa i vital, serà com un petit ecosistema que podrem contemplar, estudiar, gaudir i obtenir-ne uns aliments sans i naturals.

Com treballem?

El projecte de l’hort ecològic va adreçat al curs de segon de Primària.  Es tracta d’un projecte interdisciplinar amb el que volem treballar objectius i continguts de les diferents àrees d’aprenentatge, a través d’un projecte, vivencial i participatiu.

Els principals objectius generals a treballar amb aquest projecte són:

· Promoure l’educació ambiental.
· Aconseguir una millor relació amb l’entorn.
· Iniciar-se a les tasques agrícoles i les tècniques de cultiu.
· Establir i valorar les relacions entre el medi natural i les activitats humanes.
. Facilitar l’adquisició d’hàbits i actituds saludables i sostenibles.
· Comprendre els cicles biològics de les plantes, la matèria i l’energia.
· Realitzar treballs pràctics i adquirir coneixement del funcionament de l’hort i de la cura de les plantes.
· Conèixer i fer servir les eines útils per treballar l’hort.

A més d’objectius generals hi ha tot un seguit d’objectius més concrets relacionats amb cada una de les àrees d’aprenentatge.